איחוד תיקים

חייב יכול לעתור לאיחוד של התיקים הרבים אשר מתנהלים כנגדו, למעט תיקים מסוג מזונות ו/או משכנתא, לתיק אחד הוא תיק האיחוד באמצעות הגשת בקשה בצירוף שאלון, מסמכים המעידים על הכנסותיו והוצאותיו וצילום ת"ז.

בבקשה זו על החייב להציע לשלם לפחות 3% מסך חובותיו מידי חודש, ולשלם בפועל תשלום ראשון של הסכום המוצע על ידו מראש במעמד הגשת הבקשה. הבקשה תוגש ללשכת ההוצאה לפועל בה מתנהלים רוב התיקים של החייב.

יצויין כי רוב רובן של הבקשות בעניין איחוד תיקים הן בקשות לתשלום חודשי נמוך מ- 3% בהן החייב מוכרז "מוגבל באמצעים" ובנוסף תיקיו מאוחדים.

אלו בקשות כאשר החייב מבקש לפרוס את התשלום החודשי לתקופה מעל:
שנתיים – כאשר סך החובות עולים לסכום עד 20 אלף ₪.
3 שנים – כאשר סך החובות בין 20-100 אלף ₪
4 שנים – כאשר סך החובות מעל על 100 אלף₪.

חסרונות ויתרונות באיחוד תיקים

חייב אשר מוכרז "מוגבל באמצעים" מוטלים עליו הגבלות מלהחזיק כרטיס אשראי, הגבלה בבנק ישראל (שימוש בשיקים ופתיחת חשבון), יציאה מהארץ, מלשמש בראש תאגיד.

מנגד, מעוכבים כל ההליכים בכל התיקים הפרטניים אשר באיחוד, ולרוב הזוכים מפסיקים לפעול כנגדו כלל, כל עוד החייב עומד בצו התשלומים החודשי שנפסק בתיק.

יצויין כי הזוכים השונים יכולים לפעול לממש רכוש של החייב ואולם עליהם לפעול במסגרתו של תיק האיחוד בלבד. בפועל, למעט הגשות בקשות לפיזור תיק האיחוד, הזוכים השונים אינם נוהגים לנקוט הליכים במסגרתו של תיק האיחוד.

כפועל יוצא, החייב מקבל שקט, רוגע ולא ננקטים כנגדו עיקולי מטלטלין, צווי הבאה, הגבלות וכו' במסגרת ההוצאה לפועל
יתרון נוסף הינו שהחייב לא צריך להתמודד עם מספר רב תיקים והליכים, אלא עליו לשלם לתיק אחד בלבד ולא פועלים כנגדו בהליכים ממספר מקומות במקביל. לדוגמה, לא מוטלים עיקולי משכורת רבים אצל המעסיק עיקולים אשר בנוסף פוגעים במוניטין של העובד במקום עבודתו.

חייב אשר מתנהל באיחוד תיקים צריך לשתף פעולה עם רשמי ההוצאה לפועל ולפעול בתום לב מבלי להסתיר הכנסות ורכוש, שאם לא כן, עלול רשם ההוצאה לפועל לבטל את ההקלות הרבות לחייב ולפזר את תיק האיחוד.

למי מתאים לבקש איחוד תיקים

חייבים בעלי מספר תיקים רב וכאשר סך הנשייה גבוהה יכולים להגיש בקשה להכרזה על מוגבל באמצעים ואיחוד תיקים. לעיתים רשם ההוצאה לפועל קובע כי מוטב לחייב לפעול במסגרת הליך פשיטת הרגל, ואולם החייב אינו מחויב לפעול על פי המלצת הרשם.

כמו כן יש לזכור כי לאחר ביצוע איחוד תיקים חייב אינו יכול לפנות לנושה אשר באיחוד לשם מו"מ להסדרת החוב,ומכאן כי אם החייב מתכוון לפעול להסדרת חובותיו באמצעות הסדרי פשרה רק עם חלק מן הנושים, יש לשקול אולי כדאי להימנע מאיחוד התיקים.

בנוסף יש לזכור את ההגבלות המוטלות על חייב המוגבל באמצעים בעיקר אי היכולת לנהל חשבון בנק ולצאת מן הארץ – חייב אשר מתכנן נסיעה לחו"ל ועדיין לא הוגבלה יציאתו מן הארץ עדיף שימתין להיכנס לאיחוד התיקים.

בין איחוד תיקים לפשיטת רגל

הן באיחוד תיקים והן בפשיטת רגל החייב משלם סכום חודשי אשר יגיע לכלל נושיו. אסור לחייב להעדיף נושה כלשהו והנושים מקבלים תשלום לפי גובה חובם היחסי בכלל החובות.

בפשיטת רגל מתמנה נאמן על נכסי החייב אשר פועל למכירת או מימוש רכוש של החייב והעברת הכספים לקופת הכנ"ר, כך למשל יפעל הנאמן לממש חסכונות, נכסי מקרקעין וכו' של החייב.

במסגרת איחוד תיקים זוכים יכולים לפעול כמו הנאמן ואולם הם נוטים לא לעשות כן מהטעם שהם עלולים להתאמץ במימוש הרכוש והתקבול יתחלק בין כל הנושים – נושה מסוים עלול לפעול כנגד החייב בהליכים ארוכים ויקרים ובתמורה עלול לקבל רק חלק מן התקבול. ואם יש נושים רבים, מדובר בחלק קטן.

במסגרת פשיטת הרגל, בסוף התהליך יכול והחייב יקבל הפטר מחובותיו ויפתח דף חדש. באיחוד תיקים אין הפטר והחייב יכול לשלם שנים ארוכות עד לכיסוי מלוא החובות, חובות אשר נושאים ריבים גבוהה.

אנו ממליצים לקבל ייעוץ פרטני וללא תשלום לגבי דרך הסדרת החובות הנכונה לכם מעורך דין מקצועי ומיומן בתחום ממשרדנו.

איך אפשר לשנות צו תשלומים גבוה באיחוד תיקים

כאשר חייב אינו יכול לעמוד בצו התשלומים החודשי הקבוע בתיק האיחוד עליו להגיש בקשה לשינוי צו החיוב, בקשה בצירוף שאלון ומסמכים, כתב ויתור על סודיות, צילום ת"ז ולשלם תשלום ראשון של הסכום המוצע מראש במעמד הגשת הבקשה.

כתיבת תגובה