פשיטת רגל

כונס הנכסים הרשמי הכריז על רפורמה בהליכי פשיטת הרגל שמטרתו לקצר את משך חיי התיק מפתיחתו ועד להפטר החייב/סגירת התיק, ולהפוך את הליכי פשיטת הרגל ופעולותיו של המנהל המיוחד ליעילים ואפקטיביים יותר .

בכוונת כונס הנכסים לתחם את ההליך בזמנים במסגרתו תוך שנה וחצי ממועד פתיחת התיק במשרדי הכנ"ר יתכנן המנהל המיוחד מתווה פרטני המפרט לוחות זמנים, בהתאם לנסיבות החייב, תחום במועדים לפירעון החובות/חלק מהחובות לנושים, הפטרת החייב וסגירת התיק.

נכון להיום, תהליך כינוס נכסי החייב בהליכי פשיטת רגל יכול לארוך שנים ארוכות מבלי שאף גורם פועל (מצד רשויות המדינה) באופן אקטיבי לסיום הליכי פשיטת הרגל, ההפך הוא הנכון, המנהל המיוחד יפעל לרוב להאריך את מינויו לאורך שנים רבות לשם הגדלת שכר טירחתו.

אשר על כן, נדמה כי רצוי שבעלי התפקיד בכנ"ר הם שיקבעו ולא הנאמן, את המתווה ולוחות הזמנים של התיק באופן אובייקטיבי, בשיתוף פעולה והסכמת המנהל המיוחד.

שינוי השיקולים למתן הפטר

הרפורמה המתוכננת צפויה להביא שינויים בסופו של תהליך פשיטת הרגל, צו ההפטר. פרופ' האן מבטיח כי חייב אשר ישתף פעולה עם הליכי פשיטת הרגל והמנהל המיוחד לעניין גילוי רכושו ונכסיו לצורך חלוקתם לנושים יקבל הפטר בצורה מהירה וחלקה.
בעניין זה צפוי כי משקל רב יותר יוענק לשיתוף פעולה של החייב עם הליכי פשיטת הרגל ובמקביל משקל מועט יותר יינתן להתנהלות החייב טרם פתיחת התיקים והנסיבות שהביאו ליצירת החובות.

בדיקת תביעות חוב

‏בניגוד למצב הקיים היום, לפיו המנהלים המיוחדים לרוב כלל לא נדרשים לבדוק את תביעות החוב, כעת לשם תכנון תכנית לפירעון החובות וסיום ההליך יבחנו תביעות החוב ויינתן דגש רב יותר לנושים ותביעתם.

המנהל המיוחד אמור להיות אקטיבי ונמרץ בפירעון החובות לנושים ובמקביל לפעול להענקת הפטר לחייב.

שיקולי המנהל המיוחד בקציבת התהליך

תוכנית הפירעון של תביעות החוב יכולה להעריך איזה סכומים/אחוזים מהחוב צפויים הנושים לקבל ותוך כמה זמן, ועל כן נדרשות הנחיות כיצד לקבוע את התכנית ואת לוחות הזמנים האם יש לפעול לגבות לפחות 30% מתביעות החוב.

כמו כן, במקרים בהם אין לחייב נכסי מקרקעין/כספים/רכוש למימוש יכול להיקבע מראש כי תוך 3-5 שנים של תשלום צו התשלומים יופטר החייב מהחוב.

קציבת תהליך פשיטת הרגל במסגרת זמן חשובה כי היא מאפשרת הן לנושים והן לחייב לראות את האור בקצה המנהרה.
בית המשפט וכונס הנכסים מתכוונים במקביל להגביר את הפיקוח על המנהלים המיוחדים וזאת כדי לוודא כי לא נכנסים שיקולים זרים בקביעת התכנית לסגירת תיק פשיטת הרגל.

קיצור התקופה בה החייב נמצא בפשיטת רגל

נדמה כי השינוי המרכזי והמיידי של הרפורמה הוא קיצור הליך פשיטת הרגל למספר שנים קצובות מראש.
יש בכך יתרון רב לחייבים אשר יתכן וישלמו פחות כספים לקופת הכינוס ויוכלו לקבל הפטר מחובותיהם ואפשרות לפתוח דף חדש במהרה.

כתיבת תגובה